viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Що таке анальна тріщина?

Анальна тріщина – це дефект слизової у вигляді рани в анальному каналі. Частота виникнення захворювання від 11 до 15% усіх захворювань товстої кишки. Найчастіше хворіють люди молодого та середнього віку. Анальні тріщини бувають гострі та хронічні. Гострі найчастіше пов’язані з діареєю або закрепами. Гострі анальні тріщини, які не загоюються протягом 1,5-2 місяців переходять у хронічні.

 

Які фактори ризику?

  • Закрепи;
  • Хронічні діареї.

Варто зазначити, що анальні тріщини можуть виникати й без порушень нормальної дефекації.

 

Чому виникають анальні тріщини?

Найчастіша причина анальних тріщин – травма слизової оболонки при проходженні твердих калових мас або внаслідок хронічної діареї. Епітелій анальної ділянки подразнюється, ущільнюється та заглиблюється внаслідок патогенної кишкової флори. Це сприяє утворенню тріщини, яка має чіткі краї та дно. При тривалому перебігу захворювання краї тріщини теж ущільнюються та утворюється рубець. Внаслідок цього на одному кінці рани формується сторожовий горбок, а на іншому іноді виявляють збільшені анальні сосочки, які переходять в анальні поліпи.

 тріщина

Які симптоми анальної тріщини?

Симптоми, які свідчать про анальну тріщину складають так звану тріаду:

  • біль в задньому проході після дефекації;
  • спазм внутрішнього анального сфінктера;
  • кров’яні виділення з заднього проходу після або під час дефекації.

Перші два симптоми – головні. Біль, який виникає після дефекації спричиняє спазм м’язів сфінктера, а це тільки підсилює біль.

Болі при гострій тріщині сильні, але короткотривалі. Зазвичай хворий скаржиться на біль лише під час та 15-20 хвилин після дефекації. Хронічна тріщина характеризується більш тривалим болем, особливо вираженим при закрепах.

Відносно невелике виділення крові виникає під час або одразу після дефекації та спричинене травмуванням тріщини каловими масами особливо при закрепах.

 

Як діагностувати анальну тріщину?

Лікар-проктолог починає обстеження з огляду анальної ділянки. Зазвичай вдається побачити кінцеву частину тріщини. Згодом проводиться пальцеве дослідження, яке інколи утруднене внаслідок сильного болю. В таких випадках застосовується анестезія. Якщо цих досліджень недостатньо, для підтвердження діагнозу проводиться аноскопія та ректороманоскопія, для проведення яких при сильному больовому синдромі теж застосовують анестезію.

 тріщина

Яке лікування анальної тріщини?

Лікування анальної тріщини є консервативним та оперативним. Лікування гострої тріщини починають з консервативних заходів, які полягають у нормалізації діяльності кишечника. Для цього застосовують дієту, збагачену клітковиною та вживання великої кількості рідини. Варто виключити з раціону солену, кислу їжу та алкоголь. Широко застосовуються проктологічні мазі та свічки. Можливе застосування легких проносних препаратів.  Сидячі ванночки – обов’язковий елемент лікування, який забезпечує належну гігієну.

Варто зазначити, що ефективність консервативної терапії складає 50%. Це пояснюється відсутністю впливу на основну ланку розвитку хронічної тріщини – підвищеного тонусу анального сфінктера.

При хронічних анальних тріщинах єдиним лікуванням є операційне, яка значно швидше усуває неприємні симптоми. Операція полягає у висіканні тріщини в межах здорової тканини та при потребі сфінктеротомії. Для цього у нашій клініці  застосовується інноваційний апарат «Surgitron», який дозволяє швидко та безболісно провести маніпуляцію. Золотий стандарт операційного лікування – бокова підшкірна сфінктеротомія, адже саме патологічні зміни у внутрішньому сфінктері є джерелом болю. Після операційного втручання протягом тижня необхідно приймати сидячі ванночки, застосовувати мазі на рану та підтримувати нормальний стілець.

 

Якщо ви відчуваєте біль в задньому проході під час або після дефекації – не відкладайте візит до «Приватної проктології». Наші спеціалісти допоможуть швидко та безболісно усунути проблему.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини