viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Що таке анальний поліп та як він виглядає?

Анальний поліп – це гіпертрофований анальний сосочок, який є в нормі у всіх людей та не потребує лікування. Проте через ряд причин анальний сосочок стає запальним та збільшується в розмірі, інколи навіть до 3-4 сантиметрів у діаметрі. Ці новоутворення нерідко випадають із заднього проходу. Тоді їх називають анальними поліпами. Варто зазначити, що анальний поліп – доброякісна пухлина.

 

Чому анальний поліп небезпечний?

Наявність поліпів може призвести до тяжких наслідків. Великі поліпи спричиняють утворення анальних тріщин, їхній відрив – сильні кровотечі. Проте це далеко не найгірше. Запущені анальні поліпи небезпечні тим, що їхні клітини можуть переродитись у злоякісні, що спричиняє розвиток раку прямої кишки. Така можливість залежить від виду поліпа, його розмірів та часу виявлення.

 

Які фактори ризику захворювання?

Збільшення частоти утворення поліпів пов’язують з впливом навколишнього середовища, зокрема наявністю великих підприємств та мегаполісів, а також малорухливим способом життя.

Важливий фактор – харчування. Тепер ми вживаємо більше висококалорійної їжі з великою кількістю жирів та меншою кількістю клітковини. Це призводить до зниження моторики кишечника. А це своєю чергою збільшує ризик закрепів. Збільшення кількості жирів у раціоні спричиняє підвищене утворення жовчних кислот, які в процесі травлення перетворюються на канцерогени. Вони особливо небезпечні для слизової оболонки кишківника. Знижена перистальтика сприяє затримці хімусу, що збільшує тривалість контакту канцерогенів з організмом.

До факторів ризику також можна віднести:

  • Генетичну схильність;
  • Вік понад 50 років.
  • Ожиріння;
  • Куріння;
  • Супутні захворювання: атеросклероз, злоякісні пухлини, дивертикульоз та хронічні захворювання легень;
  • Безконтрольне вживання ліків.

 polip

Чому виникають анальні поліпи?

Важливу роль в утворенні анальних поліпів відіграє гіпертрофія та запалення анального сосочка. На це впливає ряд причин:

  • Механічне та хімічне подразнення сосочків каловими масами, що проходять через анальний канал. Процес може відбуватись як і при закрепах, та і при діареї;
  • Порушення відтоку крові з органів малого таза;
  • Інші запальні процеси, передусім криптит, проктит та парапроктит.

Проте не виключають вплив інших факторів, зокрема:

  • Анальні тріщини;
  • Вірусні захворювання;
  • Порушення відновних процесів в епітеліальній тканині після запалення.

 

Які симптоми анального поліпа?

В цьому і криється небезпека анального поліпа. В більшості випадків розвиток поліпа протікає безсимптомно і виявляють його випадково при огляді. Хоча при збільшенні поліпа від 1 сантиметра і більше з’являються симптоми:

  • Кров’янисті та слизові виділення;
  • Біль в задньому проході;
  • Закрепи або діареї;
  • Анальний свербіж;
  • Низько розташовані поліпи можуть викликати несправжні позови до дефекації.

 polip 2

Як діагностувати анальний поліп?

Перш за все діагностика розпочинається зі збору анамнезу та пальцевого ректального дослідження. Після цього проводять аноскопію та ректоманоскопію.

 

Яке лікування анальних поліпів?

На жаль, консервативне лікування не дієве та навіть шкодить здоров’ю хворого. Адже, за час витрачений на неефективне лікування, збільшується ризик перетворення поліпа на рак. Тому лікування виключно оперативне. У нашій клініці поліпи видаляють за допомогою апарату «Surgitron» - найсучаснішого апарату, за допомогою якого больові відчуття практично не відчутні, а період реабілітації коротший. Після видалення поліпа обов’язково проводять патогістологічне дослідження, щоб виключити можливість ракового переродження.

 

Чи є профілактика утворення анальних поліпів?

Профілактика полягає у веденні здорового способу життя. Зокрема, варто відмовитись від жирної їжі, їсти більше овочів та фруктів, відмовитись від шкідливих звичок. Люди віком понад 50 років повинні проводити колоскопію раз на 2 роки, адже це єдиний спосіб своєчасної діагностики поліпів. Систематична діагностика також повинна проводитись людям, у котрих були виявлені новоутворення під час ректоманоскопії.

 

Якщо ви виявили схожі симптоми чи перебуваєте у зоні ризику не зволікайте – звичайний поліп може мати серйозні наслідки. Краще усунути проблеми ще на її початку, а лікарі «Приватної проктології» допоможуть у цьому.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини