viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Запор характеризується утрудненням дефекації або нерегулярною дефекацією, щільною консистенцією стільця, а також відчуттям неповного випорожнення прямої кишки.

Функція спорожнення кишківника дуже мінлива і залежить від умов зовнішнього середовища. Характер дефекації істотно варіюється у різних людей і пов'язаний з віком, фізіологічними особливостями, дієтою, соціальними й культурними особливостями. Деяким пацієнтам властиво проявляти необґрунтовану заклопотаність характером випорожнення кишківника. Для жителів західних країн нормальна частота стільця становить від 2-3 рази на день до 1 разу на два дні

Багато людей переконані в тому, що стілець повинен бути щоденним і при меншій частоті дефекації скаржаться на запор. Інші звертають увагу на вигляд (розмір порції, форму, колір) і консистенцію калових мас. Часом основна скарга характеризується як відчуття незадоволеності дефекацією, неповного випорожнення прямої кишки. Запор пов'язують з іншими симптомами (біль в животі, нудота, загальна слабкість, зниження апетиту), які насправді служать проявами основного захворювання (наприклад, синдрому подразненого кишківника [СПК], депресії). Пацієнтам не слід очікувати, що всі симптоми зникнуть після досягнення щоденного стільця, тому заходи для поліпшення функції кишківника повинні бути розумними.

doctor

Причини запорів:

  • Певні - зокрема «західний» - стилі харчування. Він характеризується низьким вмістом рослинних волокон;
  • Зменшення кількості прийнятої людиною рідини протягом дня;
  • Нерегулярні або часто змінювані режими харчування;
  • Похилий вік. Такі запори пояснюються віковими змінами скоротливої здатності кишківника, слабкістю м'язів тазового дна, деякими супутніми захворюваннями.

Дуже важливо звертати увагу на так звані «симптоми тривоги», свого роду «червоні прапори». Їх поява - це привід невідкладно звернутися до лікаря. Серед них:

  • гострий запор, який виник раптово, на тлі повного здоров'я і нормального стільця;
  • поява в калі крові, гною;
  • схуднення, лихоманка, загальна слабкість, зниження апетиту.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини