viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Закрепи, геморой — з неприємними та болючими симптомами цих поширених захворювань кишківника зустрічався хоча б раз кожен. Регулярні та тривалі порушення дефекації (відсутність спорожнення кишківника понад три дні) ведуть до утворення геморою і тріщин прямої кишки. Запалені гемороїдальні вузли й анальні тріщини кровоточать, викликають нові та ще більші проблеми. Замкнуте коло. Запобігти та значно полегшити перебіг хвороби допоможе правильно підібрана дієта і збалансоване харчування при геморої й закрепах.

Відомо, що надмірне споживання білкової їжі з недостатньою кількістю споживаної рідини при різних стадіях геморою і закрепах призводить до виникнення калових пробок. Затверділі калові маси не тільки порушують кровообіг в судинах заднього проходу, збільшуючи тим самим геморойні вузли, але і в ряді випадків призводять до їх запалення, кровотечі й інфікування. Саме тому у людей, які страждають гемороєм, дотримання дієти стає одним з найважливіших факторів терапії хвороби не тільки на стадії загострення і в післяопераційний період, а й з метою профілактики та ремісії захворювання.

Таким чином, грамотно складений раціон повинен в обов'язковому порядку включати велику кількість води й продукти з високим вмістом клітковини, яка стимулює роботу кишківника і володіє легким проносним ефектом.

Що можна при геморої та закрепах?

Складаючи меню на кожен день, необхідно орієнтуватися на продукти, які швидко засвоюються і тим самим стимулюють моторну активність товстої кишки, нормалізують стабільну роботу травного тракту. До них відносяться:

  • Крупи — ячна, гречана, вівсяна, перлова. Допускається приготування каш на воді або молоці з додаванням невеликої кількості вершкового масла.
  • Рослинна клітковина — овочі (гарбуз, буряк, морква, цвітна капуста, помідори, огірки), фрукти (солодкі яблука, сливи, абрикоси, персики, банани, груші, кизил, сухофрукти), свіжа зелень, морська капуста, ягоди. Овочі рекомендується вживати не менше 1 разу на день в сирому вигляді, а так само готувати на парі, запікати або використовувати для приготування супів. Потрібно розуміти, що саме овочевий раціон є основою харчування при геморої й запорах, позаяк сприяє рухової функції кишківника.
  • М'ясо — дієтична індичка і курка. Очищену від шкіри й жиру птицю можна вживати в відварному, запеченому або приготованому на парі вигляді. Допускається приготування запіканок, котлет, фаршированих овочами страв за умови, що вони не обсмажуються в олії.
  • Риба — судак, тріска, щука, минтай. Список рибних продуктів може бути розширений будь-якими нежирними сортами, приготованими в фользі, на парі або в духовці.
  • Рослинні олії — гарбузова, лляна, кедрова, обліпихова. Включаючи в щоденний раціон на тиждень ці олії, ви допомагаєте захистити слизову оболонку примою кишки, надати обгортальний ефект і посилити її моторну функцію.
  • Кисломолочні продукти — кефір, йогурти, ряжанка, кисле молоко. Вживання дозволених молочних продуктів, збагачених біфідум- і лактобактеріями, дозволяє нормалізувати мікрофлору кишківника та уникнути закрепів.
  • Хлібобулочні вироби — допускається вживання лише підсохлого хліба з твердих сортів злаків без додавання дріжджів.
  •  Напої — неміцний трав'яний чай, домашні соки й морси з ягід.

gemoroj

Що не можна при геморої та закрепах?

Що можна вживати в їжу при лікуванні геморою і запорів ми з'ясували, тепер поговоримо про те, які продукти категорично заборонені в період загострення захворювань і після операції з видалення геморою. До заборонених продуктів належать:

  • гострі, жирні та пряні продукти;
  • смажені страви, в тому числі гриль;
  • різноманітні соуси й заправки;
  • консервовані, копчені, в'ялені й мариновані продукти;
  • наваристі м'ясні супи;
  • спиртні напої;
  • редька, ріпа, капуста, цибуля, часник, редис, бобові, картопля;
  • виноград, хурма, айва;
  • макаронні вироби, рис, манка;
  • міцний чай, кава, кисіль, шоколад, солодке, муси й желе;
  • свіжий хліб, кондитерські вироби з дріжджового тіста, з великою кількістю вершків і крему.

Всі ці продукти дратують слизову кишківника, сприяють підвищеному газоутворенню і виникненню закрепів.

Важливо! Щоденний раціон на тиждень для чоловіків і жінок складається, виходячи з дрібного харчування. Основне збалансоване харчування невеликими порціями й легкі перекуски між ними дозволяють налагодити регулярну дефекацію і скорочують період відновлення після гострого прояву симптоматики захворювання. Щадна дієта призначається до досягнення стадії ремісії, коли піде запалення, почнуть гоїтися тріщини й припиняться кровотечі.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини