viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Неправильний раціон – одна з основних причин запорів, які, у свою чергою, можуть спровокувати геморой. Це — запалені судинні утворення — гемороїдальні вузли, які розташовані в області заднього проходу. На це захворювання страждає до 12% людей.Ось чому лікарі постійно наголошують, що один з методів профілактики — правильне харчування. Воно допомагає нормалізувати випорожнення і запобігає запорам.

Якщо не зважати на свій раціон і їсти що попало, то уникнути запорів не вдасться і можна пошкодити слизову оболонку твердими каловими масами та спровокувати інфекції чи кровотечі.  Окрім того, правильне харчування допомагає при схудненні та допомагає позбутися ожиріння, адже надмірна вага — один із ризиків появи геморою. 

Зрештою, будь-який лікар вам скаже, що збалансоване харчування — це великий плюс для всього організму, адже він отримує необхідні білки, жири, вуглеводи та інші важливі речовини.

Якщо уже так сталося, і у вас проктолог констатував геморой, то потрібно негайно починати думати  та діяти. Обов'язково пройти детальне обстеження і не переживати. 

Ви можете звернутися у проктологічну клініку в Тернополі “Progtology”. Тут вас оглянуть, призначать необхідне лікування та пояснять основні принципи правильного харчування.

Запобігти та полегшити перебіг хвороби допоможе правильно підібрана дієта та збалансоване харчування при геморої та запорах.

У людей, які страждають на геморой, дотримання дієти — найважливіший фактор терапії хвороби не тільки на стадії загострення та в післяопераційний період, але і з метою профілактики та ремісії захворювання.

При грамотно складеному раціоні має бути врахована велика кількість води й продуктів з високим вмістом клітковини. Саме вона стимулює роботу кишечника і має легкий проносний ефект, що не шкодить анальному виходу.

Основні принципи дієти при геморої

 В першу чергу лікар-проктолог повинен визначитися, яка саме дієта потрібна в конкретному випадку. Проте існують і загальні принципи, які дозволяють працювати кишківнику регулярно та м'яко.

Складаючи меню на кожен день, необхідно орієнтуватися на продукти, які швидко засвоюються і стимулюють моторну активність товстої кишки, нормалізуючи стабільну роботу травного тракту. До таких, що можна їсти, відносяться:

Крупи — ячна, гречана, вівсяна, перлова. Допускається приготування каш на воді чи молоці з додаванням невеликої кількості вершкового масла.

Рослинна клітковина — овочі (гарбуз, буряк, морква, цвітна капуста. помідори, огірки), фрукти (солодкі яблука, сливи, абрикоси, персики. банани, груші, кизил, сухофрукти), свіжа зелень, морська капуста, ягоди. Овочі рекомендується вживати не менше 1 разу на день у сирому вигляді, а також готувати на пару, запікати або використовувати для приготування супів. Потрібно розуміти, що саме овочевий раціон є основою харчування при геморої та запорах, оскільки сприяє руховій функції кишечника.

М'ясо — дієтична індичка та курка. Очищену від шкіри та жиру птицю можна вживати у відвареному, запеченому або приготовленому на пару вигляді. Допускається приготування запіканок, котлет, фаршированих овочами страв за умови, що вони не обсмажуються в маслі.

Риба — судак, тріска, щука, минтай. Список рибних продуктів може бути розширений будь-якими нежирними сортами, приготованими у фользі, парі або в духовці.

Рослинні олії — гарбузова, лляна, кедрова, обліпихова. Включаючи в щоденний раціон на тиждень ці олії, ви допомагаєте захистити слизову оболонку прямої кишки, надати ефект, що обволікає, і посилити її моторну функцію.

Кисломолочні продукти — кефір, йогурти, ряжанка, кисле молоко. Вживання дозволених молочних продуктів, збагачених біфідум- та лактобактеріями, дозволяє нормалізувати мікрофлору кишечника та уникнути запорів.

Хлібобулочні вироби — допускається вживання тільки підсохлого хліба із твердих сортів злаків без додавання дріжджів.

Напої – неміцний трав'яний чай, домашні соки та морси з ягід.

 Що не можна при геморої та запорах

 В період загострення захворювань та після операції з видалення геморою категорично заборонено також чимало продуктів.

гострі, жирні та пряні продукти, смажені страви, зокрема гриль, різноманітні соуси та заправки,  консервовані, копчені, в'ялені та мариновані продукти, наваристі м'ясні супи, спиртні напої, редька, ріпа, капуста, цибуля, часник, редис, бобові, картопля, виноград, хурма, айва, макаронні вироби, рис, манка, міцний чай, кава, кисіль, шоколад, солодке, муси та желе, свіжий хліб, кондитерські вироби з дріжджового тіста, з великою кількістю вершків та крему.

Всі ці продукти подразнюють слизову оболонку кишечника, сприяють підвищеному газоутворенню та виникненню запорів.

Важливо! 

Щоденний раціон на тиждень для чоловіків та жінок складається, виходячи із добового харчування. Пам'ятайте, збалансоване харчування невеликими порціями та легкі перекуси між ними дозволяють налагодити регулярну дефекацію та скорочують період відновлення після гострого прояву симптоматики захворювання. Щадна дієта призначається до досягнення стадії ремісії. Саме при правильному харчуванні пройде запалення, почнуть гоїтися тріщини й припиняться кровотечі.

Післяопераційна дієта

Потрібно пам'ятати й про післяопераційну дієту. Після видалення геморою їжа має бути легкою для всього організму — для травної системи та прямої кишки, щоб у разі виходу вона не пошкодила післяопераційні рубці. Відразу після хірургічного втручання потрібно впродовж доби поголодати. При цьому дуже важливо пити достатньо рідини.

Далі харчування має бути кожних 2-3 години. Їжа повинна мати температуру 37-40 градусів, щоб не подразнювати стінки шлунково-кишкового тракту. 

Дієта після операції повністю виключає вживання в їжу будь-яких продуктів, що сприяють газоутворенню (це майже всі сирі овочі та фрукти), гострих та маринованих страв, хліба, здоби та солодощів, молока, апельсинового соку та, безумовно, алкоголю. Вітаються м'які каші, нежирні м'ясо та кисломолочні продукти. Все має бути приготовлене на пару або ретельно відварене. Дуже важливо вживати подрібнену їжу.

Післяопераційний раціон зберігається до закінчення відновлювального періоду. Далі необхідно переходити до вищеописаного загального раціону для хворих на геморой і закрепи.

 Правильне харчування допомагає досягти таких цілей:

Нормалізація випорожнень — одне з найважливіших у лікуванні геморою. Регулярне випорожнення м'якої консистенції сприяє зменшенню проявів захворювання (на початкових стадіях) за рахунок зменшення напруги м'язів промежини під час акту дефекації та тиску на стінку прямої кишки.

Усунення проблеми зайвої ваги та ожиріння. Занадто велика кількість жирових відкладень тисне на кишечник, погіршуючи його кровообіг і уповільнюючи рух калових мас.

Підтримання хорошої роботи імунної системи, що досягається оптимальним вмістом вітамінних препаратів та мікроелементів у їжі. При ускладненнях геморою, таких як тріщини в анусі, кровотечі та інших, необхідна достатня активність компенсаторних систем організму, які якнайшвидше усунуть прояви анемії та запалення.

Таким чином, добре підібрана дієта допомагає не тільки боротися  із захворюванням, а іноді взагалі усунути прояви хвороби.

Необхідно розуміти, що навіть суворе дотримання дієти не може усунути патологічні зміни, характерні для геморою. Усі пацієнти повинні регулярно спостерігатися у лікаря, проходити обстеження, яке призначає фахівець, і суворо дотримуватися всіх лікарських рекомендацій.

В клініці “Progtology” ви можете записатися на прийом та пройти комплексне обстеження. Наші фахівці стежитимуть за вашим здоров'ям впродовж лікування і після нього.

 

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини