viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Сумно, однак у кожної другої породіллі, котра отримала геморой, як неприємний додаток до вагітності, він не зникає після пологів та залишається супутником життя. Часто жінкам вдається з ним мирно співіснувати, однак далеко не кожен випадок такий безхмарний.

Успішно протистояти геморою можна, але для цього потрібно:

  • Знати причини та механізми його появи;
  • Розуміти, які ситуації сприяють загостренню;
  • Вміти розпізнати його за характерними відчуттями та ознаками;
  • Орієнтуватися в методах профілактики та лікування, доступних кожному з нас;
  • Відчувати той момент, в який необхідно припинити спроби самолікування та звернутись до лікаря.

Геморой – це варикозне розширення венозних сплетінь в області прямої кишки. Як і будь-яке варикозне розширення вен, він утворюється через застій крові в венозних судинах і підвищеному тиску на їх стінки. Цим явищам особливо сприяють малорухливий спосіб життя, надмірна вага, підвищений внутрішньочеревний тиск, часті закрепи, тобто все, що обмежує відтік крові з периферійних зон. Проаналізувавши все вищесказане можна з впевненістю сказати, що під час вагітності створюються просто ідеальні умови для розвитку геморою: майбутня мама зазвичай набирає вагу через гормональні зміни, збільшена матка перешкоджає відтоку крові з судин малого тазу, підвищується внутрішньочеревний тиск, ускладняється випорожнення, а живіть, котрий збільшується щодня, заважає фізичній активності жінки.

vagitnist

Ми в жодному випадку не хочемо лякати майбутніх мам, але все це – реальність. Однак, не поспішайте засмучуватись. Попереджений – значить озброєний! Інформація та знання допоможуть вам протистояти цій підступній хворобі ще до того, як вона оселиться у вашому організмі.  Кращі ліки проти венозного застою – це рух. Недаремно ж вагітним жінкам рекомендують багато гуляти та займатись спеціальною гімнастикою. Потрібно просто не лінуватися та виконувати ці поради.

Також вагітній жінці варто скоригувати свій раціон таким чином, щоб в ньому з’явились червоний буряк, чорнослив, свіжі фрукти та овочі, достатня кількість мінеральної води без газу. А от від киселів, желе, заливних та смажених страв радимо відмовитись, через те, що вони вповільнюють перистальтику кишечника. І, звісно, регулярне підмивання області заднього проходу водою кімнатної температури дозволяє покращити місцевий кровообіг та знизити ймовірність запалення вже існуючих гемороїдальних вузлів.

Ознаками геморою, що вже виник, можуть бути збільшення гемороїдальних вузлів, сліди крові на туалетному папері, свербіж, виділення слизу, печіння або тупий біль у задньому проході. В таких випадках слід відвідати лікаря, щоб переконатись, що ми маємо справу саме з гемороєм і узгодити схему лікування, адже при вагітності обов’язково слід консультуватися з лікарем з приводу застосування препаратів або застосувати малоінвазивні методи лікування які будуть найкращими у тому чи іншому випадку.

Дуже часто геморой виникає незабаром після пологів, оскільки під час переймів внутрішньочеревний тиск підвищується особливо сильно. В цих випадках можливий алгоритм дій такий: щоденне використання тріади рух-дієта-гігієна та нагляд лікаря з уточненням тактики лікування.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини