viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Хоч як би вас не лякав візит до проктолога, наше завдання зробити його менш травматичним, як фізично, так і психологічно. Тому сьогодні розповімо вам про колоноскопію.  

Сучасну діагностику в проктології важко уявити без колоноскопії – методу, який дозволяє виявити проблему зсередини. Процедура полягає у введенні в кишечник через анальний отвір колоноскопа — тонкої трубки діаметром 1 см з оптичною камерою.

 

Для чого потрібно проводити колоноскопію?

За допомогою колоноскопії лікар може візуально оцінити стан слизової оболонки кишківника та виявити патологічні процеси. Зазвичай колоноскопія проводиться при шлунково-кишкових кровотечах та підозрах на розвиток запальних та злоякісних утворень товстої кишки.

Лікарі відзначають, що колоноскопія допомагає на деякий час усунути болі та неприємні відчуття при синдромі подразнення товстої кишки, який найчастіше буває у молодих людей.

«Колоноскопія виявляє захворювання товстої кишки у 95-100% випадків, а рентгенологічне дослідження лише у 50%. Тому сьогодні колоноскопія найефективніший метод дослідження»,- стверджують лікарі «Приватної проктології».

 

Які показання для проведення колоноскопії?

Колоноскопія проводиться з діагностичною та лікувальною метою. Негайно зверніться до лікаря, якщо вас турбують наступні симптоми:

  • виділення з прямої кишки слизу та крові;
  • анемія невідомого походження;
  • хронічні закрепи;
  • часті проноси;
  • схуднення без вагомої на те причини;
  • болі в животі;

Колоноскопія — не лише ефективний метод діагностики. З її допомогою видаляють виявлені поліпи. Важливо, що своєчасне їхнє усунення — профілактика колоректального раку.

Для своєчасного виявлення раку прямої та товстої кишки колоноскопія проводиться при наявності факторів ризику:

  • пацієнтам віком понад 40 років;
  • людям, родичі яких страждали на рак прямої та товстої кишки;
  • хворим з вищевказаними симптомами захворювання товстої кишки.

 

Колоноскопія

 

Чи є протипоказання для колоноскопії?

Як і при будь-якій маніпуляції є обставини, при яких колоноскопія не може відбуватись. До них належать:

  • інфаркт міокарда та гостра серцево-судинна недостатність;
  • інсульт.

 

Як правильно підготуватись до колоскопії?

Перед проведенням колоноскопії обов’язково слід підготуватись до обстеження. Правильна підготовка — запорука успішного проведення колоноскопії. Важливо очистити кишечник від шлаків. В цьому вам допоможе дієта, збагачена рослинними продуктами, які містять велику кількість клітковини. Варто виключити соуси та прянощі. Починайте таку дієту слід за 2-3 дні до обстеження.

Не обійтись без медикаментозної підготовки. Відповідно до маси тіла та часу проведення колоноскопії, лікар призначає специфічні препарати для підготовки товстого кишечника  (Фортранс, Ізиклін, Мовіпреп), які приймають напередодні. Узгодити дозування та порядок прийому ліків ви зможете безпосередньо з лікарем.

 

колоноскопія

 

Як проходить обстеження?

Сама колоноскопія відбувається за таким принципом:

  • перед обстеженням хворому за 30 хв вводяться знеболюючі та спазмолітики, які усунуть дискомфортні відчуття;
  • пацієнт роздягається нижче поясу та одягає спеціальну білизну, лягає на лівий бік та згинає ноги у колінах;
  • лікар вводить апарат в анальний отвір та проводить дослідження. Під час колоноскопії можливі незначні відчуття здуття живота, але це нормально;
  • колоноскопія триває 30 хв. Після цього одразу можете повертатись до звичного ритму життя. Разом з заключенням ви отримаєте запис проведеного обстеження на диску.

Не варто боятись колоноскопії, адже наші лікарі зроблять усе можливе, щоб ви не відчували психологічного дискомфорту та болю. Якщо ви турбуєтесь про власне здоров’я не зволікайте з лікуванням — розв'язувати проблему вже сьогодні. « Приватна проктологія» допоможе вам у цьому.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини