viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Кровотеча при геморої є не лише одним із симптомів, а й небезпечним ускладненням, яке приховує небезпеки та тягне за собою інші неприємності.

Кровотеча з анального отвору виявляється у 40-60% хворих на хронічний геморой. У половині випадків вона проявляється під час дефекації й лише у 4-5% поза нею. У 10-20% випадків кровотечі бувають настільки рясними, що з часом призводять до розвитку залізодефіцитної анемії.

Зауважимо, що кровотеча характерна вже для першого ступеня хронічного геморою, яких загалом виділяють чотири.

Власне для першого ступеня, окрім кровотечі характерний дискомфорт в анальному каналі, що проявляється відчуттям стороннього тіла, а також часті позиви до дефекації.

Другому ступеню властиві ті ж ознаки, проте з’являється анальний свербіж. Крім цього, гемороїдальні вузли під час дефекації можуть випадати, але здатні самостійно вправлятись.

Третій ступінь геморою характеризується виділенням слизу, який може залишати сліди на спідній білизні. Важливо, що гемороїдальні вузли не можуть самостійно вправитись і випадають не тільки під час дефекації, а й фізичних навантажень.

Четвертий ступінь геморою – найтяжчий і найбільш неприємний, адже до усіх попередніх симптомів додається біль, який посилюється під час дефекації. Гемороїдальні вузли випадають і не вправляються навіть з допомогою.

 

Чим характерна кровотеча при геморої?

Кровотеча при хронічному геморої зазвичай невелика і виникає під час або одразу після дефекації. Хоча виділення крові може виникати й без зв’язку з актом дефекації – під час фізичного навантаження чи ходьби.

Зазвичай, кровотеча не супроводжується больовим синдромом, на відміну від крові, що з анальної тріщини. Колір крові має значення. В більшості випадків вона яскраво червоного кольору, проте можуть бути виділення темної крові та навіть згустками, що пов’язано із виділенням її залишків з ампули прямої кишки після попередньої дефекації.

Власне для геморою характерна саме яскраво червона кров, при цьому вона виділяється частими краплями або струйно. Варто насторожитись, якщо кров з’являється мазками, поза дефекацією та має темно-червоний колір. Саме цей тип кровотечі найчастіше призводить до розвитку залізодефіцитної анемії, яка майже не трапляється при класичному геморої, адже організм здатен компенсувати постійну, але невелику втрату крові, а тому роками не виявляють скарг, характерних для анемії.

 

Чому виникає кровотеча?

Причина кровотечі при геморої – травматизація гемороїдальних вузлів під час проходження калових мас, особливо при натужуванні у хворих, що страждають на закрепи. З часом, з наростанням тривалості захворювання, кровотечі частішають, збільшується їх інтенсивність та тривалість. У таких випадках захворювання може ускладнитись анемією, яка характерна для хворих молодого віку. У старших людей захворювання протікає повільніше, кровотечі не постійні, а тому не відбиваються на загальному стані. Проте за умови відсутності лікування, спостерігається випадіння гемороїдальних вузлів, що спричиняє посилення та збільшення частоти кровотеч.

 

Яка допомога при кровотечі?

Перше, що потрібно зробити при сильній кровотечі – зупинити її. На щастя, це не складно, адже масивні кровотечі при геморої зустрічаються не часто. Все, що потрібно зробити тампонаду. Проте не відкладайте візит до проктолога, який зможе надати кваліфіковану допомогу.

 

Чим небезпечна кровотеча?

Як ми вже вказували, тривала кровотеча призводить до розвитку залізодефіцитної анемії.

Вважаємо за потрібне зазначити симптоми залізодефіцитної анемії, до яких належить:

  • Відчуття слабкості та швидка втома;
  • Запаморочення та головний біль.

При тривалому дефіциті заліза з’являються наступні симптоми:

  • Спотворення смаку – бажання їсти крейду, глину, крохмаль;
  • Біль, печіння та згладженість сосочків язика;
  • Сухість шкіри;
  • Погіршення стану волосся та нігтів, що супроводжується ламкістю, втратою кольору;
  • Блідість шкіри, що стає помітною при рівні гемоглобіну близько 80 г/л, при нормі для жінок 120-140 г/л та для чоловіків 130-160 г/л.

 

Чому варто звернутись до проктолога при появі кровотечі з анального каналу?

Перша причина – необхідність ретельної діагностики, встановлення правильного діагнозу та призначення відповідного лікування. Не знаючи тонкощів хвороби самостійно вилікувати геморой неможливо, а народні методи інколи не лише неефективні, а й можуть нашкодити.

Крім того, кровотеча з анального каналу може вказувати не лише на геморой, а на інші серйозніші захворювання. Зокрема:

  • Анальна тріщина;
  • Злоякісні та доброякісні пухлини прямої кишки та анального каналу;
  • Випадіння слизової оболонки прямої кишки;
  • Випадіння прямої кишки;
  • Неспецифічний виразковий коліт;
  • Хвороба Крона;
  • Гемангіома;
  • Ендометріоз;
  • Травма прямої кишки;
  • Солітарна виразка прямої кишки.

Для правильної діагностики необхідно провести дослідження товстої кишки – колоноскопію.

Друга причина – можливий розвиток анемії, яка виникає при тривалих кровотечах. Не варто мучити свій організм і себе – звертайтесь за кваліфікованою допомогою одразу після появи перших симптомів. Це зекономить час та сили.

Звертайтеся до наших лікарів і будете впевнені, що Ваше здоров’я в надійних руках.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини