viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Як впоратися із закрепом? Реклама пропонує безліч проносних засобів - сиропи, «цукерки», чаї й т.д. Але їх застосування не завжди виправдане і не таке вже й безпечне, як здається. Особливо для дітей. Як правило, проносне бореться не з причиною закрепу, а із наслідками. А значить, кишківник звикне лінуватися і доведеться буквально «жити на проносних». Активізувати перистальтику і нормалізувати тонус кишківника, а заодно і зміцнити м'язи пресу, допоможуть спеціальні фізичні вправи, які підходять як для дорослих, так і для дітей від чотирьох років. Діти можуть виконувати гімнастику самостійно, з допомогою дорослих.

Закреп може бути атонічним і спастичним, в залежності від причини. Атонічні закрепи виникають через ослаблення мускулатури кишкових стінок, недостатню перистальтику. Образно кажучи, у кишківника не вистачає сили, щоб виводити назовні вміст. Така проблема може розвиватися після операцій на черевній порожнині, через дії загального наркозу, а також при малорухливому способі життя. Симптоми атонічної форми - щільний, рясний стілець, хвороблива дефекація. При спастичній формі моторика кишківника порушена. У деяких з його областей відбувається спазм мускулатури, і кишковий вміст не може просунутися далі. Характерний симптом - твердий стілець невеликими грудочками. При цьому може спостерігатися здуття. У хворого виникає відчуття того, що кишківник спорожнений не повністю.

Пропонований комплекс вправ допомагає як при атонічних, так і при спастичних закрепах. Для досягнення позитивного ефекту виконувати гімнастику слід регулярно, поступово збільшуючи навантаження: протягом першого місяця занять вправи виконувати по 3-5 разів, потім від 5 до 10 разів. Робити гімнастику краще в один і той же час, на голодний шлунок - наприклад, вранці.

Якщо вправи викликають неприємні відчуття (сильні болі в кишківнику, здуття, прискорене серцебиття, нудоту), то курс слід тимчасово припинити та звернутися до лікаря.

Виконуйте вправи повільно, поєднуючи з правильним диханням, без різких ривків. Слідкуйте за положенням тіла! Дорослі повинні показати дітям правильне виконання і контролювати процес гімнастики.

Протипоказаннями для виконання гімнастики є підвищення температури, виразковий коліт, болі в кишківнику, пронос, супутні захворювання на стадії загострення.

Лежачи на спині

1. Покладіть руки на живіт і глибоко вдихніть, випинаючи його. На видиху втягніть живіт і злегка натисніть на нього руками.

2. На вдиху відведіть руки за голову і потягніться, одночасно втягуючи живіт. На видиху опустіть руки вздовж тіла.

3. По черзі згинайте ноги в колінах, не відриваючи п'ять від поверхні (ковзаючи ступнями по поверхні).

4. На видиху зігніть ліву ногу і потягніться коліном до живота. Руками собі не допомагайте! Опустіть ногу і зробіть вдих.

5. Повторіть те ж для правої ноги.

6. Повторіть те ж для двох ніг одночасно.

7. Зігніть ноги в колінах, не відриваючи п'ять від поверхні. Потім відхиляйте ноги вліво - вправо.

8. Те ж, але відірвавши п'яти від поверхні.

9. Зігнути ноги. На видиху відірвати таз від поверхні з опорою на лопатки та стопи. Зітхнувши опустити таз.

10. Вдихнути. На видиху виконувати 3-5 кругових рухів «велосипед».

11. Вдихнути. На видиху виконувати 3-4 руху «ножиці», перехрещуючи прямі ноги.

12. Вдих. Руки розвести в сторони. На видиху повертати верхню частину тіла, торкаючись правою рукою лівої руки та навпаки. Намагайтеся, щоб від підлоги відривалася тільки верхня частина торса, а таз залишався на місці.

Лежачи на правому боці

13. Права рука під головою, ліва на животі, ноги зігнуті в колінах. На вдиху випнути живіт, на видиху втягнути, допомагаючи рукою.

14. На вдиху випрямити ліву ногу і потягнутися рукою вперед, над головою. На видиху підтягти коліно до грудей, допомагаючи рукою.

Лежачи на лівому боці

15. Повторити 13 і 14 вправу, помінявши опорну руку.

Лежачи на животі

16. Кисті під плечима. Не відриваючи рук від підлоги, спочатку встати на карачки, а потім перекотитися на ступні. Повернутися в початкове положення.

17. Виконувати почергові махи ногами: на вдиху підйом ноги, на видиху опустити.

18. На вдиху випнути живіт, на видиху втягнути.

Стоячи

19. Ходьба на місці протягом 2 хвилин.

20. Зробити вдих, на видиху присісти, залишаючись на повній стопі. Можна притримуватися за щось для рівноваги.

21. На вдиху підняти руки вгору, на видиху нахилитися вперед, опускаючи руки до підлоги та втягуючи живіт.

22. Руки на поясі. По черзі підіймати прямі ноги вперед-вгору.

23. Протягом першої хвилини виконувати звичайну ходьбу на місці, протягом другої - ходьбу з перекочування з п'яти на носок.

Комплекс вправ завершити повтором вправи №1.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини