viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Сьогодні поговоримо на тему анального свербежу. Ця тема абсолютно неоднозначна, оскільки даного захворювання не існує. А писати про те, що не існує, складно.

Насправді анальний свербіж придумали люди. Наприклад,  у людини свербить голова. Набридло шкрябати та вона йде до лікаря (ну, наприклад, дерматолога). Дерматолог дивиться, бере аналіз, вивчає результат його і ставить діагноз, припустимо трихофітія. Ну і все відразу стає зрозуміло: що робити, як лікувати, як уникнути повторного захворювання і т.п.

А ось при анальному свербінні такого немає. Захворювань, при яких буває анальний свербіж, тільки проктологи налічують близько трьох десятків. І ці десятки захворювань відносяться до абсолютно різних областей медицини: паразитології, проктології, ендокринних хвороб, дерматології, гінекології, гастроентерології й т.д. 

Тому і виділяють ще одну цікаву форму сверблячки - ідіопатичний анальний свербіж. Це коли лікар не може впоратися з проблемою і виставляє цей діагноз. І діагноз ідіопатичний анальний свербіж позначає «анальний свербіж незрозуміло чому і невідомо, що з ним робити».

Правда, все не так уже й погано, оскільки це буває не так часто. А при поступовому розвитку системи знань і технічних можливостей анальний свербіж все-таки піддається лікуванню у більшості пацієнтів.

Ну, а тепер про позитивне. У переважної більшості пацієнтів з анальною сверблячкою є два або три провідних захворювання:

1.    Майже у всіх таких пацієнтів є геморой! І після видалення геморою анальний свербіж практично завжди зникає! Це хороша новина!

2.    При анальному свербінні практично завжди його причиною є сфінктерит. Сфінктерит - це запалення структур анального каналу.

3.    Приблизно у чверті пацієнтів при анальному свербінні є запалення в кишківнику або проблеми з травленням. І якщо поверхневе (катаральне) запалення слизової оболонки кишки лікується в загальному досить добре, то лікування порушень травлення вимагає титанічних зусиль з боку пацієнта і групи лікарів різних спеціальностей.

Загалом можна зробити висновок, що анальний свербіж є ознакою різних захворювань, їх симптомом.

І найчастіше - це симптом запалення в анальному каналі (сфінктериту) або шкіри біля заднього проходу (дерматиту).

Спочатку розглянемо сфінктерит, як патологічний процес, присутній дуже часто. Наприклад, сфінктерит практично завжди є при геморої. Адже що таке геморой? Геморой - це розширення кавернозних вен прямої кишки. Після досягнення цими венами якогось розміру (у всіх різного) з'являються і прогресують порушення кровообігу в області анального каналу. В результаті знижується живлення тканин стійкість до інфекційних агентів. А інфекції в товстому кишківнику дуже багато. Ось воно запалення в анальному каналі й готово – сфінктерит, він же анальний свербіж.

Це найбільш частий варіант, який найкраще лікується. Видаляємо геморой, відновлюємо нормальний кровотік в тканинах і проблема зникає.

Ну а інші, складніші варіанти, вимагають і складніших підходів.

Наприклад, буває, що в результаті тривалого невилікуваного сфінктериту відбувається звуження анального каналу. Це звуження буває настільки велике, що анальний канал стає близько сантиметра в діаметрі (а повинен бути близько 3-4 сантиметрів). Відповідно, процес дефекації стає болісним. Такі стани лікуються, але дуже непросто. А турбував початково лише анальний свербіж.

Також варто виділити анальний свербіж, який поєднується із запаленням прямої кишки.

Таке поєднання зовсім не рідкісне, особливо у міжсезоння - навесні та восени. При огляді прямої кишки виявляється запалення, яке призводить до подразнення і, врешті-решт, до запалення анального каналу - сфінктериту. Пацієнт приходить зі скаргами на анальний свербіж. Якщо у пацієнта є геморой, то запалення розвивається швидше. При звичайному консервативному лікуванні, анальний свербіж повертається після скасування цього лікування.

Правильне лікування повинно містити лікування запалення в кишці, видалення геморою і лікування анального свербежу (тобто сфінктериту). А якщо присутній періанальний дерматит, то необхідно лікувати і його.

Шановні пацієнти, не займайтеся самолікуванням анального свербежу. Ви знаєте дуже небагато про свій організм. Досліди на своєму здоров'ї коштують дуже дорого. При перших симптомах проктологічних захворювань звертайтесь до відповідного спеціаліста.

Наша Приватна проктологічна амбулаторія запрошує на консультацію!

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини