viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Виразковий коліт – запалення слизової оболонки та підслизового шару товстої кишки. Характеризується хронічним перебігом і супроводжується місцевими та системними ускладненнями.

 

Чому виникає виразковий коліт?

На жаль, причини виникнення хвороби досі невідомі. Але існують три припущення, за якими захворювання виникає внаслідок:

  • Негативного впливу навколишнього середовища. Які саме фактори викликають виразковий коліт поки невідомо, але основною причиною вважають інфекцію.
  • Генетична схильність, що провокує розвиток аутоімунного процесу – внаслідок дії одного або декількох пускових факторів, організм починає знищувати власні клітини;
  • Порушення імунної системи травного тракту, зокрема при порушенні мікрофлори кишечника.

Важливо: велике значення в розвитку захворювання та рецидиві має емоційний стан людини та особливості її характеру. Зокрема, надмірна реакція на стрес може стати пусковим механізмом розвитку захворювання.

 

Що відбувається при виразковому коліті?

Виразковий коліт супроводжується руйнуванням слизової оболонки кишечника. Внаслідок цього порушується бар’єр, створений слизовою оболонкою, що призводить до розвитку запалення.

 коліт

Класифікація виразкового коліту.

За поширенням ураженої ділянки виділяють:

  • Проктит – уражена пряма кишка;
  • Проктосигмоїдит – уражена пряма та сигмовидна кишка;
  • Лівобічний коліт – уражена ліва частини ободової кишки;
  • Субтотальний коліт – уражена більша частини ободової кишки;
  • Тотальний коліт – уражений весь товстий кишечник.

За важкістю перебігу виразковий коліт поділяється на: легкий, середньої важкості та важкий перебіг захворювання.

За формою перебігу виразковий коліт буває: блискавичної форми, гострої, хронічної рецидивуючу  (загострення частіше мають сезонний характер) та безперервної форми захворювання (загострення, що триває понад пів року за умови належного лікування).

 Як розпізнати виразковий коліт?

Симптоми захворювання поділяються на місцеві та загальні, що супроводжуються типовими ознаками інтоксикації.

Головні місцеві симптоми:

  • Виділення крові та слизу під час дефекації, а при важких формах виділяється гній;
  • Діареї, а іноді закрепи;
  • Болі в животі;
  • Часті та хибні позови до дефекації;

Загальні прояви інтоксикації супроводжуються лихоманкою, зниженням маси тіла, нудотою, блюванням, загальною слабкістю.

Кров виявляється на поверхні калу у випадку проктиту та проктосигмоїдиту або може бути перемішана з калом, якщо уражені вищі ділянки товстого кишечника.

Зазвичай кількість випорожнень у хворих становить 6,5 раза на день. Як правило, об’єм випорожнень невеликий. Зазначимо, що чим важкий перебіг хвороби, тим більш виражена діарея. В деяких випадках хворі скаржаться на постійні позиви до дефекації та відчуття неповного спорожнення кишечника. Характерна ознака – випорожнення в нічний час.

Лихоманка, тахікардія, здуття живота, тимчасове зникнення болі вказують на тяжке запалення і потребують негайного лікування.

 

Чи є ускладнення виразкового коліту?

На жаль, є. Деякі з них дуже навіть серйозні. Загалом ускладнення виразкового коліту можна поділити на дві групи: місцеві та системні. До першої належать: гостра токсична дилатація товстої кишки (токсичний мегаколон), тобто розширення кишки; перфорація товстої кишки, тобто її розрив; масивні кровотечі та навіть рак товстого кишечника.

Токсичний мегаколон виникає внаслідок тяжкого запалення, що супроводжується утворенням виразок, наслідком чого є параліч м’язів кишечника. Для ускладнення характерним є припинення діареї. Вкрай важливо вчасно виявити та вилікувати токсичний мегаколон, адже наслідки можуть бути фатальними.

Зокрема, токсичний мегалокон може спричинити перфорацію товстої кишки, яка небезпечна для життя, оскільки калові маси потрапляють в черевну порожнину та викликають перитоніт.

Ризик появи раку зростає при тривалості захворювання понад 10 років, особливо якщо коліт розпочався в ранньому віці.

До системних ускладнень належать ураження печінки та жовчних шляхів, слизової оболонки ротової порожнини, шкіри та суглобів.

 

Як діагностувати виразковий коліт?

Для того, щоб лікар міг діагностувати виразковий коліт необхідно провести детальне опитування і виявити скарги пацієнта. Важливо диференціювати виразковий коліт від інших захворювань. Діагноз можна підтвердити за допомогою ректороманоскопії, колоноскопії та іріографії. Також проводять загальний аналіз крові та аналіз калу на наявність кров’яних клітин та патогенної мікрофлори. Зокрема, важлива діагностика фекального кальпротектину – білка, що виробляється нейтрофілами слизової оболонки кишечника. Його рівень підвищується при виразковому коліті, хворобі Крона, інфекційних ураженнях кишечника та онкологічних захворювань. Високий рівень цього білка відображає запалення слизової оболонки кишечника.

 

Яке лікування виразкового коліту?

Головне завдання – зменшити симптоми та відтермінувати рецидив.

Лікування залежить від локалізації захворювання, важкості перебігу та наявності ускладнень. Зокрема, проктит та проктосигмоїдит лікуються амбулаторно, адже перебігають легше. В той час як лівобічний та тотальний коліт потребує стаціонарного лікування.

Важлива медикаментозна терапія, яка має більше значення ніж дієтичні рекомендації. Останні застосовуються для запобігання рецидиву. Лікарі рекомендують обмежити споживання жирної їжі та грубої клітковини у вигляді сирих овочів та фруктів. Найкраще вживати нежирне м’ясо та рибу, каші, картоплю, яйця, підсушений хліб.

Показаннями до операції є неефективність медикаментозного лікування протягом 10 років; ускладнення: перфорація товстого кишечника; масивні кровотечі, які не вдається зупинити консервативно; токсична дилатація товстого кишечника, яку не вдалось усунути медикаментозно протягом 48 годин; рак, що виник внаслідок виразкового коліту.

 

Чи є профілактика виразкового коліту?

На жаль, причини захворювання достеменно невідомі, тому специфічної профілактики поки не існує. Проте лікарі рекомендують вести здоровий спосіб життя, вживати менше жирної їжі, алкоголю, спецій, міцної кави та чаю. Варто зменшити стрес.

Ігнорування виразкового коліту може призвести до тяжких наслідків, тому при появі перших симптомів не полінуйтесь звернутись до лікаря, адже ваше здоров’я – найцінніше.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини