viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Перший візит до проктолога у більшості людей викликає страх і сором'язливість.

Як потрібно до нього готуватися?

Як буде проходити огляд?

Чи буде боляче?

Чи треба знімати спідню білизну під час огляду?

Отож, відповідаємо на всі питання.

Огляд проктолога

Огляд проктолога починається зі збору анамнезу, вивчення історії хвороби. Наступним етапом є пальцеве обстеження прямої кишки. Перед оглядом пацієнт одягає спеціальну одноразову спідню білизну - шортики для проктологічного огляду, які допомагають подолати сором'язливість і приховують статеві органи. Під час самого огляду пацієнт знаходиться в положенні лежачи на канапі, на одному боці, злегка зігнувши коліна або в спеціальному кріслі. Лікар проводить візуальне і пальцеве обстеження анальної області, оцінює стан шкіри області ануса, слизової анального каналу, скоротливу функцію сфінктера, наявність або відсутність внутрішніх гемороїдальних вузлів, наявність і розміри інших новоутворень прямої кишки.

ВАЖЛИВО: Найважчим моментом у відвідуванні проктолога є лише перший крок. Варто тільки увійти в кабінет лікаря і почати розмову, як все мине.

При необхідності, для деталізації огляду виконується аноскопія - дослідження анального каналу і нижніх відділів прямої кишки за допомогою апарату аноскопа. Під час аноскопії можна не тільки уточнити діагноз, але і провести деякі лікувальні маніпуляції, наприклад, латексне лігування внутрішніх гемороїдальних вузлів. Процедура може доставити деякий дискомфорт, але болючою не є.

У більшості випадків при первинному відвідуванні бажано виконання ректороманоскопію. Це теж інструментальний вид обстеження, що виконується за допомогою приладу ректороманоскопа, метод дозволяє виявити у пацієнта навіть дрібні освіти прямою і сигмоподібної кишки, такі як, наприклад, поліпи розмірами менш як 1 см. Ректороманоскопія рекомендована для щорічного огляду людям до 50 років. До ректороманоскопії потрібно спеціально готуватися.

Аноскопія і ректороманоскопія мають свої протипоказання. Рішення про їх проведення може прийняти тільки проктолог.

ВАЖЛИВО: пальцеве, аноскопіческое дослідження і ректороманоскопія - безболісні методики, що проводяться в фізіологічній позі (лежачи на боці або на спині), що не доставляють пацієнтові больових або дискомфортних відчуттів.

Самостійна підготовка до огляду проктолога

Якщо приводом звернення до проктолога стали сильні болі або кров з заднього проходу, готуватися до огляду не потрібно. В інших випадках перед первинним оглядом бажано за 1-2 години до прийому поставити невелику очисну клізму (так звану «грушу»). Обмежень в прийомі їжі немає. Якщо ви записані на прийом після роботи у вечірній час, і можливості підготуватися немає, то очисну клізму можна поставити після ранкового стільця. Такої підготовки цілком достатньо для зовнішнього огляду та аноскопії, що дозволяє виявити патологію анального каналу, оцінити стан гемороїдальних вузлів, наявність анальних тріщин, поліпів, кондилом і т. д.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини