viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Кал містить не лише неперетравлені рештки їжі та токсини, а й важливу інформацію про стан шлунково-кишкового тракту. Відхилення від норми можуть свідчити про наявність патології.

Для діагностики важливо усе: кількість, колір, запах, консистенція, навіть сам процес дефекації та його частота.

 

Яка нормальна частота дефекації?

Розпочнімо саме з частоти випорожнення. Нормальна частота дефекації – до трьох разів на добу на не менше трьох разів на тиждень. Проте більшість лікарів вважають, що оптимальна частота – один раз на день. Важливо, щоб процес відбувався у визначений термін та з однаковою частотою. Будь-які зміни вказують на порушення у роботі травного тракту і потребують вирішення.

 

Яка тривалість випорожнення в нормі?

Випорожнення не повинно займати багато часу та сил. Також в нормі не виникає біль. Якщо ж помічаєте, що потрібно докладати зайві зусилля та з’являється кров – імовірно є загроза розвитку геморою. Закрепи супроводжуються нечастими та болісними дефекаціями, болем та вздуттям в животі, втратою апетиту. Діарея навпаки характеризується надмірно м’якими та водянистими фекаліями. Це може бути небезпечно, адже тривала діарея веде до дегідратації організму. Важливо: після акту дефекації ви повинні відчути, що очистили кишечник та відчули полегшення.  

 кал

Яка повинна бути форма калу?

У здорової людини кал схожий на ковбаску. Про закрепи свідчить кал, який має форму грудочок ніби горіхи та той, що схожий на ковбаску, але округлу. Останній тип вказує на токсичний закреп, який потребує очищення кишечника. На діарею вказують наступні типи фекалій:

  • кал має форму м’якої краплі з чіткими краями.;
  • кал у формі шматків з нерівними краями. Цей та попередній тип свідчать про наявність токсинів, а отже потрібне очищення організму;
  • рідкий кал без твердих шматків швидко проходить через кишечник внаслідок вірусної чи бактеріальної інфекції. У такому випадку краще звернутись до лікаря.

При запальних процесах в товстому кишечнику екскременти мають неоднорідний характер, наявний слиз.

Внаслідок звуження сфінктера форма калу стає олівцевою, стрічкоподібною. Така форма також свідчить про перешкоду в нижній частині кишечника, що може свідчити про рак товстого кишечника.

 

Як щодо консистенції?

Консистенція калу залежить від часу його перебування у товстому кишечнику. Прискорення перистальтики спричиняє недостатнє всмоктування води, а уповільнення до надмірного всмоктування. Кал, що містить багато жиру має мазеподібну консистенцію, а при виділення стінкою кишечника слизу більш рідку.

 

Яким повинен бути колір калу?

Колір калу залежить від раціону та кількості жовчних ферментів. В нормі кал має від середньо- до темно-коричневого кольору.

Чорний колір калу може бути спричиненим вживанням темних продуктів або препаратів, що місять вісмут та залізо. Проте тривалий чорний кал вказує на кровотечі з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.

Червоний колір виникає внаслідок вживання буряку, журавлини та інших продуктів, що мають відповідний колір. Але червоний кал тривалістю більше двох днів вказує на кровотечу в товстій чи прямій кишці. Кровотеча з’являється при доброякісній пухлині, запаленні товстої кишки, раку, дивертикульозі чи геморої.

Зелений колір калу спричинений вживанням зелені у великій кількості або продуктів, що місять харчові барвники цього кольору. При діареї зелений колір калу свідчить, що їжа швидко рухається по кишечнику і жовч не встигає потемніти. Проте кал кольору водоростей вказує на псевдомембранозних коліт, що спричинений нераціональним вживанням антибіотиків.

Білий колір калу свідчить про брак жовчі через непрохідність жовчних шляхів. Причини – камені в жовчних шляхах, гепатит, бактеріальна інфекція, панкреатит, цироз печінки, рак жовчних шляхів. Але також білий колір калу спричиняє барій, що використовується в рентгенівському дослідженні.

 кал

Про що свідчить кров та слиз у калі?

Багато захворювань симптоматично проявляються кров’ю у калі. Яскраво-червоні смужки крові на поверхні калу виникають внаслідок геморою або тріщини заднього проходу. Також кров свідчить про запальні захворювання кишечника. Перемішана з калом кров є однією з ознакою раку товстого кишечника.

Наявність слизу у калі спричинена хворобою Крона, виразковим колітом чи колоректальним раком. При запальних процесах слиз з’являється у вигляді грудочок білого чи жовтого кольору на поверхні калу або ж між його фрагментами. Проте варто зазначити, що невелика кількість слизу ще не свідчить про патологію.

 

Чи є ознакою патології зміна запаху калу?

Запах калу спричинений токсинами, які разом з ним виводяться з організму. Запах залежить від присутності в його складі речовин, утворених внаслідок розпаду білків. Збільшення кількості в раціоні білків пояснює зростання інтенсивності запаху калу. При гнильних процесах, таких як розпад пухлин запах калу стає смердючим, а при бродильних процесах – кислим. Але варто зазначити, що запах калу індивідуальний і залежить від спожитої їжі та ліків. Проте важливо, щоб його запах залишався незмінним. В протилежному випадку можливий розвиток патологічного процесу.

 

При появі будь-яких змін у калі, що тривають понад 2 дні – зверніться до лікаря. Зміни характеристик калу – перший дзвінок, що свідчить про патологію, яку не можна ігнорувати. Не будьте байдужими до власного здоров’я. «Приватна проктологія» попіклується про ваше здоров’я та вирішить проблему вже сьогодні

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини