viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Відоме твердження каже, що будь-якій хворобі легше запобігти, ніж потім лікувати. Це ж стосується і проктологічних захворювань. Набагато легше сьогодні щось змінити у своєму харчування та образі життя, ніж потім купувати та пити ліки, при цьому мучитись від болю.

Як запобігти хворобі

Попри те, що загальновідомі правила здорового способу життя відомі усім, великий процент населення їх просто ігнорує. Правильний режим роботи та відпочинку, велика кількість овочі та фруктів в раціоні, фізичні вправи, здоровий сон – все це допоможе уникнути багатьох захворювань. Корисні профілактичні рекомендації:

  1. Максимально обмежити прийом продуктів, які стимулюють приплив крові до малого тазу. Це гостра, жирна та пряна їжа, копченості, маринади, а також алкоголь. Тоді як овочі та фрукти багаті на речовини, які покращують роботу кишківника.
  2. Щодня випивати мінімум 1,5 літра води. Це допомагає розм’якшити калові маси, що покращує їх виведення.
  3. Стежити за регулярністю стільця та не допускати тривалих закрепів. Це безпосередньо залежить від рухової активності.
  4. Не допускати переїдання. Також не варто поєднувати сирі та варені овочі під час одного прийому їжі. Роздільне харчування позитивно впливає на роботу шлункового тракту. Краще обмежити споживання молочної продукції, цукру, нічого не їсти мінімум за 3 години перед сном.
  5. Якщо Ви страждаєте зайвою вагою, рекомендовано робити один розвантажувальний день на тиждень. В цей день потрібно пити лише воду та слабкий чай без цукру.

Фізичні вправи обов’язкові, особливо при сидячій роботі. Активні рухи не дають застоюватись крові в області малого тазу. Не варто забувати про гігієну. Рекомендовано виробити звичку промивати область промежини та ануса водою кімнатної температури після кожного стільця. Це зміцнить судини та стінки анального каналу. Нормальний стілець займає не більше 15 секунд, один раз в день. В межах норми – 2-3 рази на добу, хоча така фізіологічна особливість вимагає лікарської консультації.

лікарі

Профілактичний огляд у проктолога

На жаль, багато проктологічних захворювань протікають безсимптомно, наприклад, рак прямої кишки. Тому візит до лікаря-проктолога раз на 6-12 місяців – єдиний варіант попередити хворобу. Також обов’язково відвідати спеціаліста потрібно:

  • після недавно перенесених родів;
  • на останньому триместрі вагітності;
  • після досягнення 40 років, особливо якщо в родині є випадки онкології;
  • зміни в загальних аналізах крові та сечі.

Також варто регулярно відвідувати проктолога людям з зайвою вагою та при малорухливому способі життя. Зрозуміло, що такі симптоми як кров в калі, біль, різке схуднення та слабкість також потребують негайної консультації та лікування. Якщо у вас сильні болі, лікар огляне вас і без підготовки. В іншому випадку можна поставити клізму для очищення кишківника. Дотримуватись певної дієти перед візитом не потрібно, слід лише уникати продуктів, які викликають підвищене газоутворення.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини