viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Міф 1. У мене виділяється кров з прямої кишки — це геморой, і це не страшно.

Реальність. На жаль, багато пацієнтів, помітивши вперше появу крові в калі, не поспішають звертатися до лікаря. Начитавшись порад в інтернеті або послухавши поради «бувалих» знайомих, у яких «теж було таке ж», хворі або починають займатися самолікуванням, ґрунтуючись все на тих же «достовірних» джерелах, або якийсь час ігнорують проблему. Але! Поява крові в калових масах або виділення крові з прямої кишки є симптомом багатьох захворювань товстої кишки, що, в ряді випадків, вимагає поглибленого обстеження для остаточного встановлення діагнозу. Так, виділення незміненої крові з прямої кишки може відзначатися при внутрішньому і зовнішньому геморої, гострих і хронічних анальних тріщинах, злоякісних і доброякісних пухлинах товстої кишки, деяких інфекційних захворюваннях (зокрема шигельоз і глистяні інвазії), поліпи й дивертикули товстої кишки, деякі аутоімунні ураження товстої кишки, зокрема неспецифічний виразковий коліт і товстокишкова форма хвороби Крона. І це далеко не повний перелік захворювань, при яких відзначається виділення крові з прямої кишки. Більш того, якщо говорити про геморой, то саме по собі розвиток цього захворювання може бути симптомом інших захворювань, наприклад, бути ознакою портальної гіпертензії при цирозі печінки, коли оперативне лікування з приводу геморою протипоказано! Крім того, наявність геморою не виключає наявності інших колопроктологічних захворювань.

Міф 2. «Само пройде».

Реальність. Спостерігаючи пацієнтів із запущеними, часто нерезектабельними, формами раку товстої кишки при первинному зверненні до лікаря, багато пацієнтів відзначають тривале виділення крові з прямої кишки. Деякі відзначають що вперше відзначили появу крові за кілька місяців до звернення до лікаря, інші — за кілька років (!) до первинного візиту. При цьому багато додатково виділяють наявність больових відчуттів і втрату ваги. І як часто на питання, чому не звернулися до лікаря раніше чуєш фразу: «Думав (думала) саме пройде» або «Думав (думала) це геморой». І з великим жалем доводиться відправляти такого хворого на паліативне лікування, усвідомлюючи, що жити йому залишилося дуже мало. Але це якщо говорити про рак. А якщо говорити про доброякісні захворювання товстої кишки, то, чим раніше пацієнт звернувся до фахівця, тим більш висока ймовірність того, що консервативне лікування буде достатнім або буде потрібно малоінвазивне хірургічне втручання. Так, наприклад, гостра анальна тріщина, цілком успішно лікується консервативними заходами. При хронізації процесу, розвивається порочне коло, що призводить до неефективності консервативного лікування, що призводить до необхідності хірургічного лікування. У випадку ситуації з гемороєм, то одним з ускладнень даного захворювання є розвиток гострого парапроктиту, що вимагає екстреного оперативного лікування. Надалі можливий розвиток хронічної свищевої форм парапроктиту, що може потребувати не тільки повторних оперативних втручань, а й призвести до інвалідності.

procto

Міф 3. «У мене геморой, мене обов'язково будуть різати».

Реальність. Показанням до хірургічного лікування геморою є наявність геморою III-IV ст., профузні кровотечі з гемороїдальних вузлів, іноді — тромбоз гемороїдальних вузлів. В інших випадках достатньо вчасно і правильно проведеного комплексного лікування, що в більшості випадків дозволяє уникнути хірургічного втручання.

Те ж саме стосується і деяких інших захворювань товстої кишки, включаючи гостру анальну тріщину, дивертикульоз /дивертикуліт товстої кишки, неспецифічний виразковий коліт і   форму хвороби Крона за відсутності інших ускладнень (перфорація кишки, стеноз кишки). Якщо ж при обстеженні крім гемороїдальних вузлів виявляються пухлини, як злоякісні, так і доброякісні, то хірургічне лікування є обов'язковим і неминучим. У разі хронічної анальної тріщини можливо консервативне лікування, неефективність якого диктує необхідність хірургічного втручання. У разі ж як гострого, так і хронічного парапроктиту, хірургічне лікування є абсолютно показаним.

Міф 4. «Я сам вирішу, як дотримуватися рекомендацій лікаря».

Реальність. Іноді доводиться чути, що призначене лікування — неефективне. При детальному опитуванні пацієнтів в більшості випадків з'ясовується, що пацієнт не в повному обсязі дотримувалися рекомендацій, даних лікарем. Так, лікування геморою, як і багатьох інших колопроктологічних захворювань містити не тільки загальне і місцеве медикаментозне лікування, але і дотримання дієти й режиму фізичної активності, а також правил інтимної гігієни. І тільки повне дотримання всіх рекомендацій в повному обсязі й у встановлені терміни дозволяють розраховувати на позитивний результат лікування й уникнути хірургічного втручання.

Фахівці нашої Проктологічної амбулаторії допоможуть вам позбутися від ваших «проблем, про які не заведено говорити», призначать необхідні обстеження і лікування, які дозволять назавжди забути про ваше захворювання.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини