viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Що таке коліт і чим він небезпечний?

Коліт – захворювання, яке досить часто зустрічається у дорослого населення. Це запалення слизової оболонки товстого кишківника. Багато хто недооцінює дану хворобу, при цьому вона перетікає в хронічну форму і може спровокувати більш серйозні наслідки.

Причини коліту

Патологічні зміни в слизовій оболонці кишківника можуть бути спровоковані рядом причин:

  • спадкові фактори;
  • інфекційні захворювання (вірусного походження включно Covid 19)
  • ослаблений імунітет;

Також розвиток коліту може викликати поганий раціон, вживання ліків, куріння, вживання алкоголю. На роботу кишкового тракту впливає і психоемоційний стан: постійні стреси, недосипання, втома.

Переважно розвивається коліт на фоні багатьох факторів. Від цього також залежить вид коліту. Наприклад, внаслідок інфекції виникає інфекційний коліт, а в результаті стресу та втоми - виразковий.

Коліт - небезпечне захворювання, оскільки розвивається зневоднення організму. Можливі наслідки: кровотеча, перфорація (отвір у кишці), колоректальний рак.

 

Клінічні ознаки

Всі види коліту мають один спільний симптом: постійна діарея з  кров’янистими виділеннями та слизом. За день хворі ходять в туалет від 4 до 30 разів що тягне за собою зневоднення організму.Хворі страждають на біль яка мігрує по всьому животу, та притаманні тенезми(хибні поклики до дефекації) також можуть мати підвищену температуру тіла, втрату ваги. Також захворювання впливає на роботу всього організму.Різні прояви на шкірі, зменшується рухливість суглобів, кістки стають ламкими(вимивається кальцій  та корисні речовини з організму). В деяких випадках коліт може викликати облисіння, біль у м’язах. У хворих також спостерігається порушення психоемоційного стану: постійна втома та дратівливість.

 

Діагностика коліту

Лікування розпочинається зі збору анамнезу. Лікар опитує пацієнта, коли з’явились перші симптоми, як вони проявляються. Потім проводиться загальний огляд, який дозволяє виявити здуття, уточнити характер болю. При потребі лікар назначає додаткові обстеження. Це зокрема:

✓ Колоноскопія. Це ендоскопічне дослідження усього товстого кишечника. Колоноскоп вводиться через анальний отвір. Це найбільш точний метод, який дозволяє виявити патологічні зміни в кишківнику(тобто визначити вид  коліту, також дає змогу взяти частинку ураженої кишки на біопсію,та підтвердити діагноз патогістологічим дослідженням). Пацієнт відчуває дискомфорт під час процедури, тому в багатьох випадках ми застосовуємо седацію(тобто медикаментозний сон).

✓ Загальний аналіз крові. Наприклад, підвищений рівень лейкоцитів свідчить про запальний процес в організмі.

✓ Дослідження калу. Це простий, але інформативний метод дослідження. Дозволяє виявити приховані сліди крові, яйця паразитів та патогенні бактерії.

✓ Рентгенологічне дослідження кишківника. Показує форму та діаметр товстої кишки, функціональний стан різних відділів. Дозволяє виявити виразки, пухлини та інші аномалії. Процедура безболісна та нетравматична.

 

Як лікувати коліт?

При появі перших симптомів слід негайно звернутись до лікаря. Після огляду та постановки діагнозу, розробляється схема лікування.

Використовується групи препаратіа які направлені на зменшення запального процесу інколи подолання інфекції,зменшення частоти випорожнень,

полегшення симптомів.Кортикостероїди допомагають зменшити біль та нормалізувати роботу кишечника. Щоб знищити паразитів, слід приймати протигельмінтні препарати. Необхідне також симптоматичне лікування: спазмолітики, харчові добавки з залізом,вітаміни інколи заспокійливі препарати.

Окрім прийому медичних препаратів, хворий повинен усунути провокуючі фактори: налагодити раціон, кинути палити та вживати алкоголь, нормально відпочивати.

Грамотно розроблена дієта дуже важлива у лікуванні коліту. Слід виключити гострі та жирні страви, кондитерські вироби й молочну продукцію, алкоголь, міцну каву та чай. Необхідно на якийсь період зменшити вживання овочів та фруктів, пити багато води,вживати теплу свіжу та дієтичну їжу(супчики,каші,картопляне п’юре,макаронні вироби твердих сортів,нежирні види м’яса,нежирні кисломолочні вироби,яйця).

Для профілактики коліту слід часто мити руки з милом, ретельно мити овочі та фрукти, всю їжу піддавати термічній обробці(тобто вживати все у варерму,пропареному,тушкованому,печеному вигляді).

Коліт - це хвороба, яка часто дає рецидив. Тому щорічний профілактичний огляд у проктолога - необхідна умова повного одужання. Раз в 3 роки слід робити колоноскопію. 

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини