viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Ректороманоскопія (RRS) – спосіб діагностики, у якому виконується візуальний огляд слизової оболонки кишечника. Обстеження здійснюється  ректороманоскопом – приладом у вигляді трубки зі світлом та нагнітачем повітря, який вводиться лікарем у кишку через задній прохід.

Ректороманоскопія вважається найточнішим та достовірним дослідженням прямої кишки та нижнього відділу сигмовидної кишки. Кожен практикуючий колопроктолог повинен у своїй роботі для проведення проктологічних досліджень застосовувати ректороманоскопію. Ця процедура допомагає лікарю оглянути та проаналізувати загальний стан внутрішньої поверхні прямої та дистальної третини сигмовидної кишки до 20-35 см від заднього проходу.

 

Показання

Ендоскопічне обстеження пропонується для діагностики захворювань кишечника та своєчасного його лікування. До нього слід вдаватися у таких випадках:

- при підозрі на онкологічне захворювання;

- при кровотечах, виділенні слизу чи гною з кишечника;

- у разі порушення стільця;

- при хронічних запаленнях прямої кишки, геморої та інших патологіях;

- при підозрі на розвиток пухлини передміхурової залози (у чоловіків) чи пухлини органів малого тазу (у жінок);

- перед подальшими процедурами обстеження кишківника (ірригоскопією, колоноскопією).

Ректороманоскопія дозволяє здійснити огляд слизової оболонки кишечника, діагностувати патології, зробити забір тканини та виконати нескладні операції. Апаратне дослідження також може виступати, як підготовча процедура перед іншими медичними маніпуляціями.

 

Можливі ризики

Ендоскопічне обстеження — це безпечний метод діагностики. Проте, як і в будь-яких процедурах чи лікуваннях, тут теж є протипоказання. Якщо у вас лікар діагностував гострі запальні процеси в задньому проході, краще спочатку стабілізувати ваш стан, а вже після цього робити РРС. Не варто погоджуватися на ендоскопічне обстеження прямої кишки при глибоких тріщинах, гострому парапроктиті,  геморої з тромбозом вузлів.

Однозначно протипоказана процедура пацієнтам у важкому стані з вираженою серцево-судинною недостатністю, порушенням мозкового кровообігу, при тяжкій дихальній недостатності. Тобто у всіх випадках, коли ризик пошкодити здоров'ю перевищує потребу проведення такого огляду.

 

Користь

Дослідження проводиться як для профілактики й діагностики,  так і з лікувальною метою. Щоб не прогавити пухлини, поліпи чи інші утворення, не допустити їхнього поширення,  медики рекомендують людям після 40 років проходити обстеження 1 раз на рік.

Якщо пацієнт має рентгенологічну томографію товстої кишки, то і в цьому випадку фахівці рекомендують погоджуватися на RRS., бо чимало, на перший погляд, незначних змін у кишківнику, які можуть призвести до серйозних наслідків, діагностує виключно ендоскопія.

 

Підготовка до ректороманоскопії

Перед процедурою пацієнт повинен очистити кишечник. За добу-дві до обстеження потрібно перейти на дієтичне харчування — відмовитися від фруктів, овочів та грубої їжі. Часто цю процедуру лікарі проводять лише натще. Для очищення кишечника ввечері та у день обстеження вранці роблять клізми або мікроклізми з проносним ефектом за 30-40 хвилин до обстеження. Дозволяють фахівці застосовувати й ліки з проносним ефектом.

 

Етапи

При проведенні вже самої процедури пацієнту кажуть стати в позу на коліна та лікті або лягти на лівий бік. Тубус перед введенням в пряму кишку (а це на глибину 4-5 см)  змащують вазеліном. Аби розправити складки слизової оболонки в ректороманоскоп нагнітається повітря. Лікар, який проводить процедуру грамотно та обережно, повинен зробити RRS абсолютно безболісно для пацієнта.

 

Можливі ускладнення та період реабілітації

Ректороманоскопія – процедура безпечна, яка практично ніколи не призводить до ускладнень. Багато що залежить від професіоналізму лікаря. Важливо не тільки правильно підготуватися, а й врахувати можливі протипоказання, а також обережно проводити процедуру. У поодиноких випадках можуть виникати тріщини слизових оболонок, ануса, перфорація кишки. При розриві стінки кишківника проводиться оперативне втручання.

Про ускладнення можуть свідчити такі симптоми, як біль унизу живота, підвищена температура тіла, кров у стільці. При таких сигналах необхідно якнайшвидше звернутися за медичною допомогою.

Перевірити стан прямої кишки можна у клініці «Proctology. Приватна проктологія»/

Принципи нашої роботи — увага до кожного пацієнта та індивідуальний підхід. Ми використовуємо передове обладнання провідних світових виробників. Наші фахівці регулярно проходять курси підвищення кваліфікації та освоюють сучасні діагностичні методи.

Записатися до лікаря ви можете за телефоном: + 380 (68) 384 04 04 або звернутися до нас.

Ми працюємо у Тернополі за адресою — проспект Злуки, 41.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини