viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Кашель, в більшості випадків, свідчить про протікання в організмі застуди або вірусної інфекції. Печія - це один із симптомів розладу травлення. І мало хто знає, що кашель та печія в поєднанні свідчать про патологію в органах травлення. Це може бути функціональна диспепсія, ГЕРХ або інше захворювання.

Що таке шлунковий кашель

Шлунковий кашель відрізняється від звичайного простудного. Його не супроводжують типові для вірусних інфекцій симптоми: нежить або біль в горлі. Також під час нападів, з дихальних шляхів НЕ відходить мокротиння. Найбільш поширеною причиною виникнення кашлю й одночасно печії є рефлюксна хвороба. Вона також проявляється у вигляді таких симптомів:

  • загальна слабкість;
  • нудота;
  • відрижка;
  • відчуття "тяжкості" в шлунку.

Причиною виникнення шлункового кашлю є погане харчування. У групі ризику люди від 35 до 50 років, які зловживають алкоголем, курці і люди із зайвою вагою. Шлунковий кашель важко переплутати з простудним, оскільки він має відмінні риси:

  • це сухий, затяжний кашель,
  • турбують шлункові спазми;
  • часті шлункові розлади;
  • відчувається кислий присмак у роті;
  • першіння в горлі.

Характер цього симптому визначають хвороби шлунково-кишкового тракту. Усунути кашель і печію медикаментами не вдасться. Потрібно ліквідувати першопричину їх виникнення.

Механізм виникнення

Якщо поява кашлю обумовлена гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, то це може мати серйозні наслідки. При ГЕРХ відбувається роздратування нервових закінчень, що стає передумовою виникнення симптому. Також при езофагіті стінки стравоходу збільшуються в розмірах, що може викликати набряк. Тоді трахея здавлюється і з'являється кашель.

Причиною печії є кислота, яка провокує викид вмісту шлунку в стравохід. Стравохід дратується і це стає передумовою цього неприємно симптому. Майже кожна четверта людина, яка страждає від печії, також спостерігає у себе і кашель. Печія турбує людину переважно після їжі. Також вона може бути викликана і переїданням. Майже 25% випадків хронічного кашлю викликає ГЕРХ.

 

Кашель при рефлюкс-езофагіті

При езофагіті кашель може бути або тимчасовим, або затяжним. Все залежить від ступеня роздратування нервових закінчень. Хронічний кашель може бути один із симптомів ГЕРХ. Це можна виявити за такими ознаками:

  • нападоподібний кашель турбує вночі і після прийомів їжі;
  • напади виникають частіше, коли хворий знаходиться в положенні лежачи.

Також кашель при ГЕРХ завжди непродуктивний, горло не болить, а дихання через ніс вільне. У деяких випадках даний симптом може супроводжуватися:

  • блювотою;
  • нудотою;
  • втратою свідомості.

Часто ці ознаки плутають з симптомами астми або алергії. Для точної діагностики потрібно пройти обстеження.

Однак, ці симптоми НЕ є однаковими для всіх людей. Іноді хвороба протікає взагалі безсимптомно. Але хвороба продовжує прогресувати і може перейти в хронічну. Для її лікування потрібно повністю змінити раціон і спосіб життя. Але тільки під керівництвом лікаря. Щоб діагностувати ГЕРХ використовується ендоскопія.

Клінічна картина

При проблемах шлунково-кишкового тракту крім кашлю пацієнти починають помічати в себе зміну голосу, проблеми з ковтання і біль в горлі. Якщо розвивається гастрит або виразка, можуть з'явиться неприємні відчуття в області грудей і в горлі. Печія і кашель можуть виникнути при дисбактеріозі і присутності гельмінтів в організмі. Залежно від індивідуальних особливостей організму, симптоматика може відрізнятися. Наприклад, в діабетиків хвороба може протікати без будь-яких ознак. Підвищення внутрішньочеревного тиску - ще одна причина неприємних симптомів. Він виникає через:

  • незручний та тісний одяг;
  • вагітність;
  • хвороби внутрішніх органів;
  • переїдання.

У такому випадку потрібно стежити за роботою печінки. Метод діагностики - УЗД. Лікується ця проблема за допомогою хірургічного втручання.

 

Рекомендації з лікування

Якщо турбує затяжний кашель без ознак застуди, потрібно звернутися до терапевта. Для початку потрібно повністю виключити захворювання органів дихання. Якщо флюорографія не виявила ніяких ознак патології, то швидше за все, причина кашлю в іншому. Якщо його супроводжує печія, бажано зробити ендоскопію (або по-народному "ковтнути японця"). Зволікати з відвідуванням лікаря не варто, тому що кашель разом з печією можуть означати розвиток раку шлунка. Такий кашель сухий і нападоподібний.

У разі діагностування ГЕРХ, лікування проводиться зміною раціону і прийомом спеціальних препаратів. Також може знадобитись консультація лікарів суміжних спеціальностей: проктолога та невролога. Хірургічне втручання роблять тільки в рідкісних випадках. Як правило, курс лікування може тривати пів року.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини