viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Синдром подразного кишечника – хронічний розлад кишечника, що проявляється болем у животі, газоутворенням та порушенням ритму випорожнень. Найчастіше страждають жінки, які хворіють вдвічі частіше ніж чоловіки. Захворювання може виникнути у будь-якому віці, проте пік припадає на 30-50 років.

 

Чому виникає це захворювання?

Синдром подразненого кишечника може виникнути з багатьох причин. Розвиток захворювання може бути спричинений рядом факторів, які виникають самостійно або в комплексі. Зокрема:

  • Нестача клітковини у раціоні;
  • Малорухливий спосіб життя і сидячий спосіб життя;
  • Соціальні та емоційні фактори;
  • Супутні захворювання травної системи;
  • Психічні розлади;
  • Зловживання алкоголем;
  • Нераціональне використання проносних засобів та клізм;
  • Дисбактеріоз;
  • Захворювання ендокринної системи.

Розповімо детальніше про кожен фактор.

Нестача клітковини. Незбалансоване харчування призводить до появи спазмів, сповільнюється перистальтика кишечника, а це спричиняє закрепи.

Гіподинамія. Ви знали, що на підошвах є рецептори, подразнення яких викликає стимулювання роботи певних органів, зокрема товстої кишки? Відповідно, чим менше ви ходите, тим більше зменшується вплив на активність товстої кишки. Крім того, тривала робота в сидячому положенні спричиняє підвищення внутрішньочеревного тиску, а це зумовлює появу болю.

Психічні та соціальні причини. Йдеться про депресію, істеричні та агресивні реакції, почуття вини. При темпі сучасного життя та впливу середовище цей фактор – один з найпоширеніших.

Важливу роль у розвитку хвороби відіграє ігнорування позивів до дефекації. Причини – поспіх на роботу та навчання, погані санітарні умови, відрядження чи подорожі. Але регулярне пропускання позивів спричиняє втрату рефлексу на дефекацію. Наслідок – відсутність позивів до випорожнення.

Супутні захворювання травної системи. Хворі на жовчнокам’яну хворобу мають ті ж симптоми, що характерні для синдрому подразненого кишечника. Причина – порушення виділення жовчі. Також синдром подразненого кишечника виникає внаслідок захворювання шлунку та дванадцятипалої кишки. Це пояснюється тим, що ця зона «задає» ритм перистальтики усього кишечника.

Зловживання проносними засобами та клізмами. Досить часто люди прагнуть скинути зайві кілограми, тому вживають меншу кількість їжі. Наслідком є відсутність регулярного випорожнення, що у деяких людей викликає занепокоєння. Щоб налагодити роботу кишечника деякі застосовують проносні засоби. Але проблема в тому, що послаблювальні викликають звикання, тобто кожного разу потрібна все більша доза, щоб сходити в туалет.

Крім того, після застосування проносних засобів наступний акт дефекації настає через 2-3 дні. Ті, хто прагне досягти щоденного випорожнення прискорює цей процес, вживаючи додаткову кількість проносних. Наслідок неконтрольованого вживання послаблювальних засобів — біль, відчуття переливання, здуття та «бурчання».

Часте використання клізм спричиняє перезбудження рецепторів, що викликає біль. Також змінюється нормальна мікрофлора. Результат – дисбактеріоз.

Дисбактеріоз. Це не лише прояв синдрому подразненого кишечника, а й причина. Дисбактеріоз настає внаслідок нераціонального та довготривалого використання антибіотиків, кишкових інфекцій та запальних процесах. Відсутність мікрофлори у товстій кишці спричиняє послаблення скорочення кишечника. Бактерії синтезують спеціальну речовину, яка є сильним стимулятором моторики товстої кишки.

Захворювання ендокринної системи. Відомо, що при цукровому діабеті, зменшеній функції щитоподібної залози та підвищеній паращитоподібної залози спостерігаються закрепи. Результат надмірного функціонування щитоподібної залози – діареї.

 пп

Які симптоми синдрому подразненого кишечника?

Для цього захворювання характерними є три основні симптоми:

  • Біль в животі;
  • Розлади випорожнення;
  • Здуття живота.

Найчастіше хворі скаржаться на біль в животі. Варто відзначити, що біль буває від ниючого до потугоподібного. Часто можуть бути невизначені болі по всьому животу або в одній постійній точці. Наприклад, внизу живота справа або зліва, правому підребер’ї, або в ділянці живота, що проектується під шлунком.

Варто відзначити, що болі виникають у момент пробудження або підйому з постелі; зменшується після дефекації або під час відпочинку, в період врожаю овочів та фруктів.

Розлади випорожнення супроводжуються закрепами або проносами. Можливе чергування закрепів та проносів. Зазначимо, що в нормі випорожнення відбувається раз на добу, не потребує додаткових зусиль, у калі нема домішок. Закрепи супроводжуються сповільненим, ускладненим та нерегулярним випорожненням. Діареї характеризуються регулярним, рідким випорожненням кілька разів на день.

Важливий симптом – здуття живота. Одні хворі скаржаться на біль в животі, погане самопочуття, велику кількість газів. При переміщенні газів по кишечнику переміщується і біль, який зникає після відходження газів. Інша група людей не відчуває болю, а здуття з’являється після прийому їжі.

Також можливі інші симптоми: бурчання в животі, почуття переливання рідини, поганий апетит, запах з рота, слабкість, порушення сну. Але ці ознаки не мають суттєвого значення та трапляються не у всіх випадках.

 

Як діагностувати синдром подразненого кишечника?

Основний метод діагностики – колоноскопія. Також інколи застосовують комп’ютерну томографію та ірігоскопію – рентгенологічне дослідження товстої кишки за допомогою барієвої клізми.

 

Яке лікування?

Синдром подразненого кишечника лікується консервативно. Можливе застосування фізіотерапії, психотерапії, лікувальної фізкультури та лікування в санаторіях.

Важливо змінити дієту. Зокрема, збільшити вживання продуктів, що містять клітковину. Допоможуть у цьому висівки. Виключити варто лише продукти, що індивідуально погано переносяться.

Рекомендується збільшити фізичну активність коштом прогулянок, ранкової гімнастики.

Застосування ліків повинно бути узгодженим із лікарем. В жодному уразі не обирайте самостійно препарати, адже ви можете погіршити ситуацію.

 оь

Як уникнути синдрому подразненого кишечника?

Для того, щоб не вирішувати як вилікувати синдром подразненого кишечника, подбайте про те, щоб не допустити його розвиток. Перш за все:

  • Мінімізуйте стреси та позитивно мисліть;
  • Збалансовано харчуйтесь та збільште в раціоні вміст клітковини;
  • Більше рухайтесь;
  • Пийте достатню кількість води;
  • Не ігноруйте захворювання травної та ендокринної системи.

 

Синдром подразненого кишечника не є небезпечним і не може спровокувати серйозніші захворювання з боку травної системи. Але ця хвороба може завдати чимало дискомфорту та погіршити якість життя, адже при відсутності лікування симптоми тільки погіршуватимуться. Лікуйте причину хвороби, а не симптоми.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини