viber
8 років досвіду

у лікуванні проктологічних хвороб

Понад 4000 задоволених

і саме головне здорових клієнтів

33 сертифікати

у наших лікарів - проктологів

Геморой – досить поширене проктологічне захворювання. Підтвердженням є той факт, що на делікатну хворобу припадає від 34 до 41% усіх захворювань товстої кишки. Поширеність геморою значна: 140-160 людей з 1000 дорослого населення мали справу з даним захворюванням. Щоб не стати ще однією цифрою у сумній статистиці варто знати що таке геморой та як його уникнути.

 

Що таке геморой?

Геморой – патологічне збільшення гемороїдальних вузлів. Гемороїдальні вузли – судинні кавернозні утворення, які загалом не є патологією, адже наявні у всіх людей. Найбільше їхнє скупчення розташоване на 3,7,11 годині (умовного циферблату). Вони розташовані у підслизовому шарі в кінцевому відділі прямої кишки та під шкірою промежини. Відповідно виділяють внутрішні та зовнішні гемороїдальні вузли, які спричиняють розвиток внутрішнього та зовнішнього геморою. За перебігом геморой поділяється на хронічний, який має 4 ступені та гострий, який є ускладненням геморою у вигляді тромбозу гемороїдальних вузлів.

 

Які фактори сприяють розвитку геморою?

Геморой можуть спричинити:

  • Малорухливий спосіб життя та сидяча робота;
  • Недостатня кількість клітковини в раціоні, що спричиняє закрепи;
  • Надмірне вживання алкоголю та гострої їжі;
  • Важка фізична праця та довготривала стояча робота;
  • Вагітність та пологи.

 

Що відбувається під час геморою?

Геморой виникає при збільшенні гемороїдальних вузлів, що відбувається внаслідок гострого або хронічного застою крові в судинах цих вузлів, наслідком чого є їхнє переповнення. Збільшені гемороїдальні вузли, які вже не можуть утримуватись, починають опускатись, наслідком чого є їхнє випадіння з анального каналу.

 

Які причини геморою?

Основною причиною геморою є вроджені аномалії розвитку так званої кавернозної тканини в ділянці заднього проходу. Під час геморою спостерігається збільшення кількості артерій, які живлять кавернозну тканину та певні зміни в будові кавернозних судин, що викликає утруднений відтік крові з гемороїдальних вузлів. Отже, відбувається посилений притік артеріальної крові та порушений відтік венозної крові, що спричиняє переповнення кров’ю гемороїдальних вузлів.

 

Це супроводжується рядом симптомів:

  • Кровотечі під час дефекації або одразу після неї. Цей симптом є основним у 50% пацієнтів. Варто зазначити, що кровотечі зі заднього проходу не є основним симптомом, адже може вказувати на інші захворювання.
  • Випадіння гемороїдальних вузлів. Вони характеризуються як утворення темно-вишневого кольору м’якої та еластичної консистенції, вкриті слизовою оболонкою. Чим пізніша стадія захворювання, тим вища ймовірність випадання вузлів.
  • Постійний тупий біль у задньому проході, який посилюється під час акту дефекації або після нього та спостерігається при тривалому перебігу захворювання. Найчастіше причиною болю є анальна тріщина.
  • Анальний свербіж, який характерний для пізньої стадії захворювання.
  • Слиз не обов’язково вказує на геморой, проте може бути ознакою інших проктологічних захворювань. Запам’ятайте: слиз у значних кількостях – патологія і його не можна ігнорувати.

 

Які є ступені геморою?

Хронічний геморой має 4 ступені розвитку.

Для першого ступеня характерні кровотечі під час або одразу після дефекації. Кров яскраво-червоного кольору. Також симптомом є дискомфорт в анальному каналі, який проявляється відчуттям стороннього тіла та частими позовами до дефекації.

Для другого ступеня крім описаних вище ознак характерний свербіж в анальному отворі. При натужуванні гемороїдальні вузли в анальному каналі опускаються, але самостійно вправляються. 

До третього ступеня додаються також патологічні виділення, які характеризуються надмірним утворенням слизу, що залишає сліди на нижній білизні. Гемороїдальні вузли опускаються, але самостійно вже не вправляються.

Четвертий ступінь характеризується усіма попередніми симптомами, а також болем, що посилюється після дефекації. Гемороїдальні вузли опускаються та самостійно не вправляються.

 

Які ускладнення може спричинити геморой?

  • Кровотеча – один з симптомів геморою, проте значна її тривалість вже є ускладненням. Наслідком є анемія, тобто зниження кількості гемоглобіну в крові.
  • Тромбоз зовнішніх або внутрішніх гемороїдальних вузлів.
  • На пізніх стадіях геморою з’являються тріщини та поліпи анального каналу прямої кишки.
  • На пізніх стадіях геморою в людей похилого віку спостерігається недостатність анального сфінктера та нетримання газів.

 

Діагностика геморою.

Зазвичай розпізнати геморой не складно. Проте діагноз можна ставити лише після ретельного пальцевого обстеження лікарем та проведення анаскопії, ректороманоскопії та колоноскопії. Майте на увазі, що проблеми з анальною ділянкою не обмежуються гемороєм. Є ряд серйозніших захворювань зі схожими симптомами.

 

Лікування геморою.

Консервативне лікування дієве при початкових стадіях геморою. Для цього необхідно нормалізувати травлення, вилікувати синдром подразненої кишки, хронічні закрепи і лише після цього застосовувати місцеву терапію, яка полягає у лікуванні мазями та флеботропними препаратами, які підвищують венозний тонус та покращують мікроциркуляцію.

 Можливе лікування за допомогою малоінвазивної хірургії. Сучасними методами є інфрачервона коагуляція та лігування латексними кільцями, що представлені у нашій клініці. 

Інфрачервона коагуляція – це ефективний безболісний метод, що не потребує багато часу для виконання. Застосовується для лікування геморою 1 ступеня. Суть методу полягає у некрозі тканин під дією високої температури. Він дає можливість повністю видалити вузол, не пошкоджуючи стінок прямої кишки та мінімально діючи на слизову.

Лігування латексними кільцями – проста та популярна методика лікування геморою 2, а інколи 3 ступеня. Техніка втручання полягає в тому, що на лігатор одягають латексне кільце, а гемороїдальний вузол втягується за допомогою вакууму в порожнистий циліндр, який є робочою частиною лігатора. Кільце накладається на основу вузла та перетискає судину, яка його живить. Внаслідок цього вузол некротизується та відторгується через 7-10 днів.

Лікування 3-4 ступеня геморою лише оперативне.

 

Профілактика геморою.

Щоб уникнути делікатної хвороби:

  • Збалансовано харчуйтесь, зокрема вживайте більше клітковини та кисло-молочних продуктів, щоб уникнути закрепів;
  • Пийте багато рідини. Бажано вживати 30-40 мл на кожен кілограм ваги.
  • Не зловживайте алкоголем та гострою їжею;
  • Більше рухайтесь;
  • Користуйтесь лише м’яким туалетним папером;
  • Після дефекації обов’язково підмивайтесь;
  • Не засиджуйтесь в туалеті.

 

Чому важливо вилікувати геморой на початкових стадіях?

Початкова стадія розвитку геморою пов’язана зі змінами в кавернозних венах, а цей процес можна призупинити. Хоча дослідження показують, що при сприятливих факторах можливий рецидив. Випадіння гемороїдальних вузлів на пізніх стадіях пов’язане з порушенням м’язових структур. Ці зміни незворотні та лікування лише оперативне.

 

Якщо ви помітили кров під час або після дефекації, негайно звертайтесь до лікаря. В жодному разі не ставте самостійно діагноз, адже ви не знаєте про усі тонкощі (нюанси) хвороби та її перебіг. Залиште це для лікарів «Приватної проктології», які завдяки чималому досвіду зможуть поставити правильний діагноз та провести ефективне лікування за сучасними методиками та з допомогою найновішого обладнання.

Коментарі наших читачів ()

    Остані новини